Gotuj z Ks. Robertem: W KLIMACIE JAJECZNYM
CZYLI PRZEPIS NA OMLET Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 30 ml mleka lub śmietanki, może być również mleko roślinne
- 1 cebulka pokrojona i usmażona
- 1 dość duży dojrzały pomidor
- szczypta soli
- 1 łyżka masła lub oleju
PRZYGOTOWANIE DANIA: OMLET Z POMIDORAMI
1. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Zdjąć z patelni.
2. Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę. Ścisnąć w dłoniach nad miską, tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody, soku i pestek. Pokroić go w kostkę.
3. Wbić jajka, dodać mleko lub śmietankę, sól i ubijać trzepaczką do ich dokładnego połączenia.
4. Rozpuścić tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlać jajka. Po 30 sekundach mieszać szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzić masę, dodać cebulkę i pomidory.
5. Po 4-5 minutach masa się zacznie ścinać. Delikatnie złożyć omlet na pół, zostawić na gazie na minutkę albo dwie i wyłożyć na talerz.
SMACZNEGO !