Pascha - Pan jest już Blisko :)
Gotuj z Ks. Robertem !
Składniki:
- 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
- 3 żółtka - 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 130m1 słodkiej śmietany 30- 36%
- 130g masła
- 50g migdałów
- 50g rodzynek
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok, 10 min. Masa powinna trochę zgęstnieć.
4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godz.
7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.
8. no i choć o jeden kawałeczek prosimy :)
____________________
Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie. Dodatki do paschy – cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, symbolizującymi bogactwo i dobrobyt.Kształt ściętej piramidy symbolizować ma Grób Chrystusa.Pascha jako potrawa Wielkanocna znana jest również w Polsce, zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. W ostatnich czasach, w związku z zanikiem znajomości tradycji i symboliki traktowana bywa jako zwykły deser, podawany przez cały rok, także w dni powszednie.
__________
Obrazek wprowadzenia pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pascha-wielkanocna
Którą polecamy - jest tam wiele interesujących przepisów.